Ons assortiment
LED Guide

Wat is een led zwaailamp

Zwaailampen worden al jaren gebruikt om de zichtbaarheid te vergroten op de openbare weg. Het is naast zichtbaarheid ook om andere weggebruikers te waarschuwen voor bijzondere situaties. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met uitstekende delen, een afwijkende breedte, lengte,  of hoogte e.d., is het raadzaam om dit te laten weten door één of meerdere zwaailampen te voeren.

Hier vindt u ons assortiment led flitsers en zwaailampen.

Verschil tussen halogeen en led zwaailamp

De “ouderwetse” zwaailampen, zoals velen ze kennen, zitten technisch gezien heel anders in elkaar dan de “nieuwe” moderne led zwaailampen. Ze verschillen namelijk niet enkel van lichtbron en bijbehorende verbruik met elkaar, maar ook de werking is heel anders.

De ouderwetse zwaailamp bestaat namelijk uit een gloeilamp van 55watt waar een spiegel omheen draait. Deze spiegel wordt vaak aangedreven door een motor en een riempje. Hierdoor is het totale verbruik van één ouderwetse zwaailamp vaak 80watt of zelfs meer. Omdat deze zwaailamp meer (bewegende) onderdelen heeft, die tijdens het gebruik allemaal slijten, is deze erg kwetsbaar. Door de constante bewegingen en trillingen slijten deze zwaailampen sneller en gaan ze dus sneller stuk.

Een led zwaailamp heeft daarentegen geen bewegende onderdelen en werkt doordat de led chips op verschillende manieren in en uit schakelen. De manier van in en uitschakelen maakt meerdere flitspatronen mogelijk en zelfs een ronddraaiend patroon is dan mogelijk. Ook is het verbruik een stuk lager dan bij de ouderwetste zwaailamp.
Indien u benieuwd bent naar alle voordelen van led verlichting, vindt u meer informatie op deze pagina.

Wanneer zwaailamp voeren + goedkeuring openbare weg

Enkel zwaailampen met een ECE-R65 en ECE-R10 classificatie mogen in bepaalde gevallen de openbare weg op. Ze mogen gebruikt worden op gemotoriseerde voertuigen in bijvoorbeeld de volgende situaties:

  • Hulpverlening op en langs de weg;
  • Bergen of wegslepen van voertuigen;
  • Sneeuwruimen of zout strooien;
  • Begeleiden van transporten;
  • Bij beperkte snelheid in de agrarische sector, bosbouw of off-road;
  • Langzaam rijdend verkeer;
  • Extreem groot verkeer;
  • Trekker/combinatie die breder is dan 2,60 meter.

Nog een voorwaarde is de kleur: indien u geen vergunning/ontheffing hebt, mag u enkel gele/oranje zwaailampen voeren. Blauwe zwaailampen mogen enkel worden gevoerd door hulpdiensten en groene zwaailampen enkel door een commandovoertuig van de hulpdiensten.

Ronddraaiend flitspatroon

Een LED zwaailamp kan meerdere flitspatronen hebben. De meest simpele en goedkoopste oplossing is het simpel flitsen. Meerdere flitspatronen is een optie en een ronddraaiend flitspatroon komt het minst vaak voor. Dit doen ze niet zo vaak omdat de helderheid bij een ronddraaiende LED zwaailamp meestal niet zo helder is dan een halogeen zwaailamp. Enkel onze LED zwaailampen van CRAWER hebben bij ronddraaiend flitspatroon dezelfde helderheid dan een halogeen zwaailamp. Op deze manier is er geen verschil met een traditionele zwaailamp maar het verbruik is wel veel lager en deze LED zwaailamp gaat veel langer mee.

Radio ontstoord

Ook EMC is een bekend probleem bij zwaailampen. Goedkope led zwaailampen hebben vaak te kampen met storing op de radio. Kijk dus altijd goed na of de led zwaailamp radio ontstoord is voor aankoop. Dit staat bij de specificaties op de productpagina van desbetreffende zwaailamp.

Deze storing wordt veroorzaakt door de ingebouwde elektronica van de zwaailamp. Om de lamp goedkoop te kunnen maken, zijn goedkope onderdelen nodig. Deze zijn dus lang niet altijd storingsvrij.