Ons assortiment
LED Guide

Waarom led verlichting gebruiken

Led werklampen zijn niet meer weg te denken. Zo werd er twee jaar geleden nog veelal gekozen voor de “goedkope” led werklampen uit China, nu is dit echter anders. De typerende vierkante led werklamp van 48 watt heeft plaats gemaakt voor veel verschillende modellen, vormen en groottes. Al deze verschillende producten kunnen gebruikt worden voor talloze verschillende toepassingen. Zo hebben wij een breed assortiment aan led werklampen, verstralers, breedtelampen en flitsers/zwaailampen. Hiernaast hebben wij ook diverse led aanhangerverlichting sets te koop, led lampen voor op vrachtwagens en zelfs led koplampen voor de auto.

Omdat niet iedereen precies weet wat led verlichting is en wat de voordelen van led verlichting zijn, hebben we diverse informatiepagina’s hiervoor gemaakt. Indien u na het lezen van deze pagina’s nog vragen hebt over de inhoudelijke werking, dan kunt u contact met ons opnemen en kunnen wij u vast verder helpen.

Hoe werkt een led lamp en hoe is dit ontstaan?

Een led is een elektronische halfgeleidercomponent dat is opgebouwd als een diode, die bij stroomdoorgang in de doorlaatrichting licht uitstraalt. In 1907 werd het al ontdekt, maar is al die tijd onopgemerkt gebleven. Pas in 1962 is led echt doorgebroken, maar werd eerst alleen gebruikt als indicatorlampje en voor signaaloverdracht. Dankzij technische verbeteringen is de lichtopbrengst toegenomen. Aan het eind van de jaren ’90 konden pas leds geproduceerd worden die geschikt waren als lichtbron voor dagelijks gebruik. Een led zit meestal in een kleine doorzichtige behuizing van een paar millimeter groot. Deze behuizing fungeert tevens als lens.

werking led lamp

De diode/halfgeleider van een led heeft een negatieve en een positieve zijde. De negatieve zijde, ook wel N-type materiaal of kathode genoemd, heeft extra elektronen. De positieve zijde, ook wel P-type materiaal of anode genoemd, heeft extra positief geladen deeltjes. Wanneer de led wordt voorzien van stroom, ontstaat er een interactie tussen deze twee zijden. In het midden van de diode ontstaat er dan een zogeheten “verboden zone” die geen elektriciteit geleid. Door de interactie van de positieve en negatieve zijden van de diode, beginnen de negatieve electronen en positieve deeltjes naar elkaar toe te bewegen. Uiteindelijk wordt de verboden zone steeds kleiner en verdwijnt uiteindelijk. Wanneer een negatief elektron reageert met een positief deeltje, verliest deze energie in de vorm van een foton. Deze fotonen vormen samen een lichtstraal.

Led verlichting is duurzaam en energiezuinig

Eén ding hebben alle led werklampen met elkaar gemeen en dat is de enorme lichtopbrengst in verhouding met het opgenomen vermogen (watt). Zo geeft een goede led werklamp tot wel 5 keer zoveel licht per watt opgenomen vermogen dan een traditionele halogeen werklamp!

De levensduur van de lamp is ook veel langer dan bij halogeen. Als een led werklamp eerder stuk gaat dan 10.000 branduren dan heeft dit vrijwel altijd een andere reden dan de werkelijke levensduur van de led chips. Zo kan bijvoorbeeld de voeding van de led chips kwalitatief niet goed zijn maar meestal zit het probleem echter in de behuizing. Door te besparen op de kosten van de behuizing wordt er soms gekozen voor te kleine koelribben. Dit bespaart materiaal en verzendkosten waardoor de led werklamp goedkoper wordt, maar dit komt de kwaliteit meestal niet ten goede. Bij Ledhandel24 hebben we enkel kwalitatieve en duurzame led lampen in ons assortiment waardoor we u ten allen tijde van kwaliteit kunnen verzekeren.

traktor-met-led-verlichting

Voordelen led tegenover halogeen

Led verlichting is efficiënter dan halogeen verlichting. Met andere woorden: er wordt bij led werklampen meer energie omgezet in licht dan in warmte. Een halogeen lamp geeft licht omdat er stroom door een dun wolfraam gloeidraadje loopt waarna deze ontzettend heet wordt en deze begint te gloeien. Dit gloeien van het gloeidraadje zorgt voor het licht. Tijdens het gloeien van het gloeidraadje wordt dit draadje steeds dunner tot het op een gegeven moment zal knappen en de lamp dus stuk gaat. Dit proces kan versneld worden door trillingen die de lamp te verduren krijgt. Een aanhanger stuitert bijvoorbeeld erg vaak waardoor deze vaak voorzien moet worden van nieuwe (halogeen) lampen. Bij led achterlichten is dit niet aan de orde.

Dat een led werklamp warmer aan voelt bij gebruik heeft te maken met het feit dat de led chips gevoelig zijn voor een te hoge temperatuur. De warmte moet bij de leds vandaan geleid worden naar de behuizing waarna deze de warmte kan afgeven aan de omgeving.

Een halogeen werklamp wordt nog veel warmer van binnen maar deze geeft daar niets om. De behuizing van een halogeen werklamp is vaak van kunststof en dat geleid geen warmte waardoor deze koeler aan voelt.

Nog een groot voordeel is de helderheid en echtheid van het licht. Naast de toename van het licht is ook de lichtkleur veel witter. Dit “witte” licht heeft een groter onderscheidend vermogen dan het “gele” licht wat men kent bij de halogeen lampen. Zo is bijvoorbeeld groen iets groener en blauw gewoon iets blauwer. Al met al zie je meer met wit licht dan met geel licht.

Meer voordelen van led verlichting kunt u vinden op deze pagina.

Led verlichting auto

Led verlichting voor de auto is sterk in opkomst! Door de vele voordelen kiezen veel mensen er voor om led verlichting in de auto in te bouwen. Naast de hoge lichtopbrengst brengt de led koplamp ook duurzaamheid met zich mee. Deze koplampen zijn zeer zuinig in gebruik en hebben aanzienlijk meer branduren dan de traditionele (niet led) koplamp.

Lees hier meer over led verlichting in auto’s.

Led verlichting aanhanger

led-verlichting-trailerGoede verlichting is niet alleen belangrijk op uw eigen voertuig, ook op uw aanhanger of trailer. Door de vele en grote voordelen die er zijn, kiezen steeds meer mensen voor led verlichting op hun aanhanger. U hebt direct een hogere lichtopbrengst, heldere en echtere verlichting, uw lampen hebben meer branduren en de levensduur van uw aanhanger led verlichting is een stuk langer. Bent u benieuwd naar alle voordelen, of wilt u graag weten hoe u storingen oplost in uw aanhanger / trailer verlichting? Bekijk dan onze pagina over led verlichting op de aanhanger / trailer.

Wilt u direct ons aanbod zien in led verlichting voor aanhangers en trailers? Bekijk al onze producten op deze pagina.

Wat is een led zwaailamp

Zwaailampen worden al jaren gebruikt om de zichtbaarheid te vergroten op de openbare weg. Het is naast zichtbaarheid ook om andere weggebruikers te waarschuwen voor bijzondere situaties. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met uitstekende delen, een afwijkende breedte, lengte, of hoogte e.d., is het raadzaam om dit te laten weten door één of meerdere zwaailampen te voeren.

Klik hier om meer informatie over de werking en regelgeving van zwaailampen te bekijken.

Goede led werklampen

Tijdens de wintermaanden zijn werklampen niet meer weg te denken. Het wordt vroeger donker, de nachten worden langer, het weer verslechtert het zicht… Tijdens deze periode is er aanzienlijk veel vraag naar goede werkverlichting. Werklampen welteverstaan.

Een goede set werklampen is tegenwoordig niet meer weg te denken tijdens werkzaamheden op het land, op/langs de weg, of gewoon op eigen terrein. Goede, felle werklampen maakt het werk nou eenmaal een stuk prettiger!

Meer informatie bekijken over goede led werklampen.