Ons assortiment
LED Guide

Wat zijn de grote voordelen van led verlichting?

Zoals misschien wel bekend is, heeft led verlichting talloze voordelen tegenover de klassieke halogeen verlichting. Dat is dan ook de reden dat veel mensen, zowel particulieren als bedrijven, overstappen van onzuinige halogeen verlichting naar de zeer energiezuinige led verlichting. Hierbij lichten we enkele voordelen uit waardoor we u hopelijk ook kunnen overtuigen  om over te stappen op led verlichting.

Led is erg energiezuinig

Led verlichting heeft een enorme lichtopbrengst in verhouding met het opgenomen vermogen (watt). Wist u bijvoorbeeld dat een led (werk)lamp tot wel 5 keer zoveel licht geeft als een halogeen lamp met dezelfde vermogen?

Daarnaast wordt er bij led verlichting veel meer energie omgezet in licht dan in warmte. Dit komt omdat een ouderwetse gloei- en halogeenlamp gebruik maakt dan een gloeidraad (gemaakt van wolfraam) om voor licht te zorgen. Led verlichting gebruikt een heel andere techniek om voor licht te zorgen. Ook is er slechts 3 – 9% elektriciteit nodig om voor dezelfde hoeveelheid licht te zorgen dan een gloeilamp.

led-versus-halogeen-traktor

Led verlichting is duurzaam

Doordat led verlichting geen gebruik maakt van een gloeidraad die bij elk branduur meer slijt, gaat deze veel langer mee dan een halogeenlamp. Meer informatie over de werking van een led lamp wordt uitgelicht op de pagina waarom led verlichting gebruiken.

De meeste led lampen gaan zo’n 15.000 branduren mee. Dat komt neer op meer dan 600 dagen! Even ter vergelijking: de gemiddelde levensduur van een halogeenlamp is 2.000 branduren. Een normale gloeilamp gaat zelfs maar 1.000 branduren mee.

Led verlichting is misschien iets duurder in de aanschaf, maar het verdient zichzelf terug door zijn lage energieverbruik en lange levensduur. Dat is dus een win win situatie!

Bovendien heeft een led werklamp vaak een langere levensduur dan die van een machine. Aangezien bijna al onze lampen plug en play zijn kunt u de lamp dus eenvoudig op uw nieuwe machine monteren.

Helderheid en lichtopbrengst

Een ledlamp heeft een veel grotere lichtopbrengst ten opzichte van een halogeenlamp. Doordat led lampen minder energie omzetten in warmte kunnen ze met een lager vermogen (watt) dezelfde hoeveelheid licht genereren. Daarnaast geeft led verlichting vaak een witter licht af dan een ouderwetse halogeenlamp, waardoor het onderscheidend vermogen van de ogen beter is en de ogen minder vermoeid worden.

Ook is led verlichting te verkrijgen in allerlei soorten kleuren. Dit zorgt er voor dat er voor elke situatie wel een passende kleur ledverlichting te verkrijgen is.

Led verlichting wordt niet zo snel warm

Nog een grote voordeel van een led lamp is dat deze nauwelijks warm wordt. Hierdoor ontstaat aanzienlijk minder kans op brandgevaar en brand u nooit meer uw vingers als u even een lampje moet vervangen. Ook zorgt dit er voor dat een led lamp breder toepasbaar is omdat u de lamp dichter op het plafond kunt plaatsen zonder kans op brandgevaar.

Halogeenlampen verdwijnen

Omdat halogeenlampen niet energiezuinig en duurzaam zijn, verdwijnen deze uit de Europese handel. Vanaf september 2018 mogen winkels deze alleen nog maar uit voorraad verkopen en mogen deze dus niet worden bijbesteld. De gloeilamp mag vanaf 2012 zelfs al niet meer in de handel worden gebracht. Omdat bedrijven volop inkopen zijn gaan doen, duurt het nog wel een tijdje voor de halogeen- en gloeilamp helemaal uit de handel is.

Veiligheid en minder vermoeidheid

Naast alle bovenstaande voordelen is led verlichting ook fijner en veiliger om in te werken. Er zijn geen trillingen (zoals bij een TL buis die steeds aan en uit gaat met hoge frequentie) en het licht voelt veel echter aan. Dit zorgt er voor dat je minder snel vermoeid raakt en dat het rustiger aanvoelt. Daarnaast zorgt led vaak voor een betere kleurweergave en beter zicht.

Led verlichting in bedrijfshal