Ons assortiment
LED Guide

Aantal Lumen, Lux, Kelvin en wattage uitgelegd, hoe zit het nou precies?

Het is soms allemaal wat verwarrend, vind je niet? Wat is nou belangrijk, het aantal Lumen, de wattage of zelfs het getal voor de K van Kelvin… Geen paniek! Wij leggen het je uit. Je zult erachter komen dat het allemaal wel meevalt, je moet het alleen even weten.

Het aantal Lumen is de eenheid van lichtstroom

Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Dit is de hoeveelheid licht die een lamp produceert en de maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Dat is dus de helderheid van de lamp. Eerder konden we ook voor gloei- en halogeenlampen het aantal Lumen berekenen, maar toen was het gebruikelijk om in het wattage te denken. Omdat de verhouding tussen Lumen en het wattage bij ledverlichting niet hetzelfde is, kunnen we vandaag de dag niet meer kijken naar het wattage om de lichtopbrengst te bepalen. Hieronder een handige tabel om het verschil uit te leggen.

Lichtstroom Ledlamp Gloeilamp Halogeenlamp
300 Lumen 3W 25-30W 35W
600 Lumen 6W 60W 42W
1300 Lumen 13-20W 100W 70W
2100 Lumen 150 W

 

Welk aantal Lumen heb ik nodig?

Nu weet je dat meer Lumen, meer zicht oplevert. Voor de werklampen is dit natuurlijk alleen maar goed, want met meer licht kun je dus langer doorwerken. Hoe meer, hoe beter. Bij koplampen zit dit iets anders. De lampen van CRAWER hebben een grotere lichtopbrengst dan de traditionele halogeenlampen (tot wel 4x), toch wordt er bij koplampen niet het optimale aantal Lumen uitgehaald. Je moet nog wel met de trekker de weg op mogen. Hiervoor gelden een aantal regels, anders verblind je medeweggebruikers. Voor de koplampen hoef je je dus ook geen zorgen te maken over de lichtopbrengst. De koplampen van CRAWER zijn zo gemaakt dat ze gecertificeerd zijn voor op de weg, maar jou toch goed zicht brengen. Ben je nou benieuwd hoe de lampen eruit zien op de trekker? Neem dan gerust een kijkje op ons YouTube kanaal!

Wattage, wat heb ik daar dan nog aan?

Het wattage is tegenwoordig ter indicatie van de lichtopbrengst dus niet zo interessant meer. Je hebt het wel nodig om te weten of een bepaalde lamp op jouw voertuig past. Het indiceert namelijk het vermogen dat een lamp nodig heeft om te werken. De wattage is de snelheid waarmee de lamp energie verbruikt. Dus toch goed om te weten, maar niet als het gaat om je zicht. Dat is het aantal Lumen.

Kleurtemperatuur drukken we uit in Kelvin

Wanneer je een lamp wilt kopen zie je vaak ook het aantal Kelvin dat de lamp heeft. Dit duidt op de temperatuur van het licht in kleuren. Hierbij is 1200K kaarslicht (warm rood/oranje licht) en 10000K fel zonlicht. Veel van onze werklampen zitten rond de 6000K wat gelijk staat aan daglicht. Dit is dus de ideale kleur om bij te werken op het land. Het geeft een realistisch beeld van alles wat er voor je gebeurt.

Lux is de lichtopbrengst per vierkante meter

En dan hebben we ook nog het Lux-element. Dit geeft aan in hoeverre een oppervlak verlicht wordt. Een lamp van 1000 Lumen op één vierkante meter, verlicht dit gebied met 1000 Lux. Deze zelfde 1000 Lumen verdeeld over een oppervlak van tien vierkant meter verlichten dit oppervlak met 100 Lux.  Hierbij is het ook zeker niet onbelangrijk hoe hoog de lamp hangt. Hoe hoger de lamp hangt, hoe egaler het licht is verspreid over het oppervlak. Op deze manier kun je dus uitrekenen hoeveel lampen je nodig hebt in de werkplaats of stal. Je zult nu wel denken, maar hoe bereken ik dat dan allemaal? Gelukkig bieden wij ook lichtplannen aan. We maken een gratis lichtberekening op maat. Het is dus misschien interessant om te weten maar je hoeft je hoofd er niet over te breken, wel zo fijn! Daarnaast geven we ook verkoopadvies met de bijbehorende lampen. Het aantal Lux is in principe alleen van toepassing op ruimtes, hallen en stallen. Voor de lichtopbrengst op de trekker werkt het namelijk een beetje anders, doordat je hier rekening houdt met de stralingshoek. Je hebt namelijk breedstralende lampen en verstralende lampen.

Vraag een lichtplan aan

 

Focus op het aantal Lumen

Nu weet je dat je in het vervolg moet kijken naar het aantal Lumen voor de lichtopbrengst, het wattage om te zien of het op je trekker past, Kelvin staat voor de kleurtemperatuur en het aantal Lux is de lichtopbrengst per vierkante meter.  Zo ingewikkeld is het niet toch? Heb je toch vragen hierover, dan kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij hebben de kennis in huis en helpen je graag!